Header website Anders op zoek naar gezondheid

Lezen & Luisteren

Pas op, je valt

Dit boek kun je zelf lezen, voorlezen en beluisteren.

6 verhaaltjes over verschillende dimensies zijn te beluisteren via deze website.

Het gaat om de volgende verhaaltjes:

  • Op zoek naar gezondheid (1e verhaal lees je hier)
    (Kennis hebben van gezondheid / Dagelijks leven)
  • Slapen als medicijn (verhaal 8)
    (Slapen / Mijn lichaam)
  • Spin heeft het onder controle (verhaal 15)
    (Controle voelen / Mijn gevoelens en gedachten)
  • Liever gezoem dan geen thuis (verhaal 23)
    (Wonen / Lekker in je vel zitten)
  • Missie schone lucht (verhaal 28)
    (Zinvol leven leiden / Nu & later)
  • Goed nieuws is geen nieuws (verhaal 30)
    (Interesse hebben in de maatschappij / Meedoen)

Bij de verhaaltjes staan een ‘wist-je-datje’ en een aantal vragen vermeldt, bedoeld om samen het andere gesprek te kunnen voeren.

Wist je dat

je je zelfs gezond kan voelen als je een ziekte of een ander probleem hebt? Mensen denken vaak dat je pas gezond bent als je geen ziekte hebt. Als je je lichamelijk, mentaal en sociaal helemaal goed voelt. Maar eigenlijk is dan bijna niemand echt gezond. Iedereen heeft wel iets.

Je hebt bijvoorbeeld net je teen gestoten, je hebt een beetje ruzie met je vrienden of misschien ben je ergens bang voor. Ben je dan niet gezond? Inderdaad, volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie ben je dan niet gezond. Deze definitie gaat erg uit van klachten, van wat níet goed gaat en wat je níet kunt. Je kunt ook heel anders kijken naar gezondheid. Meer nadruk leggen op waar krachten liggen en minder op klachten. Nagaan wat goed gaat en wat wél kan (kennis hebben van gezondheid).

Vragen

Wat betekent gezondheid voor jou?
Hoeveel weet jij over gezondheid en ziekte?
Ben jij weleens ziek (geweest)?
Wat helpt jou om je weer beter te voelen?

Wist je dat

je tijdens je slaap alles verwerkt wat je die dag hebt beleefd? Voldoende (rem)slaap zorgt er ook voor dat je hersenen zich goed kunnen ontwikkelen en dat je de emoties en nieuwe informatie van die dag goed kunt verwerken.

Wij mensen slapen het best als we:

  1. op een vast tijdstip naar bed gaan en opstaan, ook in het weekend
  2. overdag lekker buiten in de natuur zijn geweest of hebben gespeeld
  3. rustig en ontspannen zijn voor het slapengaan (dus zonder flikkerende beeldschermen ‘s avonds!)
  4. gevarieerd eten: minder suiker en niet vlak voor het slapengaan
  5. slapen in een echt donkere kamer die iets kouder is (18 graden)

Interessant, hè?

Van buiten spelen in de natuur kun je niet alleen lekker slapen, het geeft ook bewegingsvrijheid, het helpt je weerbaarder te worden, het vermindert stress, het zorgt voor vitamine D én je krijgt er betere ogen door! Dus kom, we gaan naar buiten! (slapen)

Vragen

Hoe slaap jij het liefste? In welke houding?
Lig je graag onder een dikke deken of liever wat koeler?
En moet het helemaal donker zijn of liever met een beetje licht?
Hoeveel uur slaap jij?
Hoe ziet jouw slaapritme eruit?

Wist je dat

je je eigen gedachten kunt beïnvloeden? Iedereen beoordeelt gebeurtenissen anders. Of iets fijn, goed, fout of vreselijk is, hangt af van je eigen beleving of gedachten. Waar je vriendin misschien helemaal in paniek raakt bij het verliezen van zijn fietssleutel, blijf jij heel rustig en ga jij gewoon op zoek!
Bij alles wat gebeurt denken en voelen we iets.
Zo geven we zelf betekenis aan een gebeurtenis. Dit komt tot uiting in ons gedrag. En dat gedrag heeft dan weer gevolgen. Als je dit samenvat, zie je dat het hier om 5 G’s gaat: gedachten, gevoelens, gebeurtenis, gedrag, gevolgen. De 5 G’s laten je de samenhang zien tussen je denken, je voelen, jouw gedrag, de gebeurtenissen en de gevolgen ervan.
Natuurlijk heb je niet overal invloed op, sommige dingen kun je nu eenmaal niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is de manier waarop je met een situatie omgaat, door je eigen gedachten en daarmee gevoelens te beïnvloeden (controle voelen).

Vragen

Hoe houd jij controle op je leven?
Waar heb je zelf invloed op?
Denk jij vaker In Mogelijkheden (DIM) of Denk jij In Problemen (DIP)?

Wist je dat

asiel aanvragen in Nederland een fundamenteel mensenrecht is?
Iedereen die zich onveilig voelt in zijn of haar eigen land kan asiel zoeken in Nederland, dat is een fundamenteel mensenrecht.

Bijna 80 miljoen mensen in de wereld zijn op de vlucht voor oorlog, honger, vervolging en (natuur)geweld. De afgelopen jaren kwamen de meeste vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea.

Als een vluchteling in Nederland om bescherming (asiel) vraagt, krijgt hij of zij eerst de titel ‘asielzoeker’. Iedereen die zich onveilig voelt in zijn of haar eigen land kan asiel zoeken in Nederland, dat is een fundamenteel mensenrecht. Asielzoekers wonen in een asielzoekerscentrum. Kinderen van asielzoekers gaan naar (een speciale) school en sporten misschien wel bij jou op de sportclub. Is de asielaanvraag goedgekeurd, dan betekent dit dat de persoon officieel is erkend als vluchteling. Dan krijgt hij of zij een verblijfsvergunning (wonen).

Vragen

Hoe woon jij? En met wie?
Waar woon je? In de stad of op het platteland?
Wat is jouw lievelingsplek? Waar voel jij je thuis?

Wist je dat

er in Japan een speciaal woord bestaat voor een leven leiden dat de moeite waard is? Dat woord is Ikigai. En het betekent eigenlijk zoiets als: de reden om ‘s ochtends je bed uit te komen.

In de Ikigai komen vier elementen samen: waar je van houdt (passie), waar je goed in bent (talent), waarvoor je betaald kunt worden (beroep) en wat de wereld nodig heeft (missie). Hoewel sommige mensen al bijna vanaf hun geboorte weten wat hun missie is in het leven, zullen de meeste mensen heel wat moeten dwalen voordat ze hun route vinden. Vaak kom je via de dingen die je niet leuk vindt, uit bij de dingen die je wél leuk vindt (zinvol leven leiden).

Vragen

Waar hou jij van?
En waar ben jij goed in?
Wat denk jij dat de wereld nodig heeft?
Past dit bij wat je graag zou willen worden later?

Wist je dat

we in de rijkste, veiligste en gezondste tijd ooit leven? Dat goede nieuws beseffen we niet goed, omdat we vaak alleen maar slecht nieuws horen: over geweld en rampen. Hoe uitzonderlijker een gebeurtenis, hoe nieuwswaardiger. Maar is het niet juist heel bijzonder dat we in de veiligste tijd ooit leven?

Gelukkig zijn er steeds meer journalisten die ervoor kiezen om ook over positieve onderwerpen verslag te doen. Zij willen niet alleen vertellen over de problemen in de wereld, maar ook over de oplossingen en over de dingen die wel goed gaan.
Acht op de tien volwassenen in de Westerse wereld volgen dagelijks het nieuws. Gemiddeld besteden zij er een uur per dag aan. Dat is drie jaar op een mensenleven! Natuurlijk heeft een mens maar twee ogen, twee handen en één stel hersens. Dat betekent dat we maar een bepaalde hoeveelheid informatie kunnen verwerken. Extra belangrijk dat we ook het goede nieuws horen! (interesse hebben in de maatschappij).

Vragen

Wat weet jij van wat er gebeurt in de wereld?
Hoe krijg jij daar informatie over? (Via de tv, krant, internet, sociale media, of anders?)
En wat voor soort informatie krijg je dan? Is het vaker goed of slecht nieuws?

rode draad